Afirmatia Zilei

"The treasure that you are seeking is inside you." ~ Tom Kenyon

duminică, 11 mai 2014

Iubire sau atașament?

„Există o diferenţă între recunoştinţă şi aprecierea faţă de o situaţie sau de o persoană şi ataşamentul faţă de o situaţie sau de persoana respectivă. Aprecierea şi recunoştinţa sunt stări de iubire pură, în timp ce ataşamentul se bazează mai degrabă pe teama de a nu pierde sau de a nu avea parte de situaţia, de obiectul sau de persoana iubită. Orice ţi-ai dori de la viaţă, aprecierea şi recunoştinţa obiectului respectiv  îl vor atrage către tine, în timp ce ataşamentul îl va îndeparta de tine. Dacă te temi că nu vei primi  ceea ce îţi doreşti sau că vei pierde ceea ce ai, înseamna că eşti ataşat de obiectul respectiv (situaţia sau persoana respectivă).” Învăţături zilnice -  Secretul.

În attachment parenting se pune mult accent pe alăptat la cerere, purtat şi cosleeping.  Nu intru în detaliile acestui curent, care imi este drag,  ci doar legat de cele mai de sus, să fim atenţi să distingem linia fină între nevoia copilului şi nevoia noastră. Diferenţa de a pune copilul la sân pentru nevoia de foame, alinare şi diferenţa de a-l pune la sân pentru face linişte, fără a trata motivele mult mai subtile pentru care este neliniştit. Diferenţa dintre purtatul pentru a simţi protecţia şi siguranţa din braţele mamei şi diferenţa dintre purtatul pentru a limita libertatea de mişcare şi explorarea.  Să descoperi dacă dormi cu copilul tău pentru el sau pentru tine. Şi scriu aceste lucruri în primul rând din observaţii ale experienţei proprii. Trecutul îl accept, trag învăţămintele, iar în prezent sunt atentă.
„Poziţia copilului” este un film genial în care putem observa ataşamentul în cea mai pură formă, prin comportamentul mamei faţă de copilul ei de treizeci şi ceva de ani.
O altă formă de ataşament pe care o observ este aceea între prieteni. Când prietenia devine o formă de schimb de servicii, în care se formează reguli şi aşteptări nescrise, vorbim despre ataşament. „Aseară am avut nevoie de tine să mă ajuţi şi ai preferat să dormi”. „Ai fost acolo şi pe mine nu m-ai chemat”. „Tot eu te sun, tu nu suni niciodata”. Sună cunoscut?
Să scriu un pic şi despre persoanele care ne inspiră, lideri, profesori, persoane populare sau cu experienţă. Acestea pot să dăruiescă mult, pot să motiveze, dar îi şi fidelizează pe cei din jur, şi uneori se întâmplă să îşi folosească fanii pentru hrănirea propriului ego. De partea cealaltă cel inspirat, se agaţă voit de celălalt,  convins că altfel nu ar putea reuşi. I se şi spune că este pregătit, a învăţat totul, poate să acţioneze, dar totuşi nu vrea să plece. Fiecare dintre noi este echipat cu absolut tot ce are nevoie şi nu sunt necesare situaţii a la Bear Grills, pentru a constata de ce suntem capabili. Poate tehnicile si strategiile ne sunt unora necunoscute, pentru a scăpa de cele 4000 de convingeri negative, numărate cel mai probabil de cercetătorii britanici.
Şi să închei cu tema de reflexie, iubeşti cu adevarat sau eşti ataşat?

„ Pentru a scapa de  starea de ataşament, cultivă în permanenţă aprecierea şi recunoştinţa, până când vei simţi că teama  a dispărut.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu